SZELLŐZŐK TISZTÍTÁSA, JAVÍTÁSA

SZELLŐZŐK TECHNOLÓGIAI LEÍRÁSA

Az évek során a szellőzőcsövekben és a szellőző-motorházban felhalmozódott szennyeződést gyorsan és szakszerűen távolítjuk el. A munkafolyamat felülről történik. Szárazkefés módszerrel a cső belsejéből eltávolítjuk a megtapadt szennyeződést, a szellőzőházban pedig nagyteljesítményű, ipari porszívót alkalmazunk.
Miért van szükség a szellőzőjáratok, légcsatornák tisztítására? Szükség van-e rá egyáltalán?Ha szellőzőink üvegből készülnének ez a kérdés fel sem merülhetne. Azonban mivel ezek az épületgépészeti szerelvények eldugva, elfeledve léteznek mégis meg kell válaszolnunk a fenti kérdést.Az ipari és lakossági szellőzőkben a levegő szennyezettségétől függően már 1-3 év alatt észrevehető mennyiségű szennyeződés gyűlik össze. A rendszer által áramoltatott levegőből a járatok belső felszínén rakódik le a beszívott levegőből kiülepedő por, pollenek, textil szálak, az emberi lét egyéb termékei, mint hajszálak, lehámló bőrrétegek és sok minden más. Az így létrejövő szennyeződéstől elkoszolódott légcsatornák sok veszélyt rejtenek magukban.• kitűnő táptalaj különféle gombáknak, baktériumoknak, atkáknak, egyéb élősködőnek
• fokozott tűzveszélyt jelent, hiszen az állandó huzat miatt egy kisebb tűz is villámgyorsan végigfut a rendszeren
• fokozott energiafelhasználás, meghibásodások a rendszer komponenseiben (egy panelház villanyszámlájának közel 50%-a a szellőzőrendszer üzemelésére megy el)
• kellemetlen szagok
• élősködők megjelenése és terjedése (molylepke, svábbogár)Alkalmazott technológiai sorrend leírása:
• Áramtalanítjuk a szellőző motorokat, majd típustól függően leszereléssel vagy felhajtással szabaddá tesszük a tisztítandó szellőzővezetéket. Erről a lakókat előre értesítjük.
• A szellőzőmotor-házban lévő rezgéscsillapító-szűrőbetétet kivesszük és kitakarítjuk.
• A szellőzőcsövet szárazkefés módszerrel megtisztítjuk. Az erre a célra gyártott túl méretes kefe, valamint a nagyteljesítményű porelszívó biztosítja, hogy a függőleges szellőzőcső faláról a szennyeződést eltávolítjuk.
• Az elszívó ventillátort és a motorházat megtisztítjuk, nagyteljesítményű ipari porszívót használunk.
• A szellőzőmotort a helyére szereljük.
• Üzembe helyezzük az elszívó berendezést.Munkánk után garanciát biztosítunk. A garancia nem terjed ki az elszívó motor meghibásodására.
Igény esetén a szellőzőkürtőkben kamerával állapotfelmérést tudunk végezni. Ez a szolgáltatásunk független a szellőzőtisztítástól.Miért nélkülözhetetlen a szellőzőtisztítás a panelokban?
Örömömre szolgál, hogy akár mint lakó, akár mint számvizsgáló bizottsági tag, gondnok, vagy közös képviselő a szellőzőtisztítás után érdeklődik. Mielőtt rátérnék, hogy pontosan milyen forradalmian új technológiával végezzük a szellőzők tisztítását engedje meg, hogy egy kis kitérőt tegyek.
Szomorúan tapasztaltuk, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen veszélyeket is rejt egy zsíros, olajos, portól roskadozó légvezeték, ezért összegyűjtöttünk Önnek a legkritikusabb hatásokat.

PANEL SZELLŐZŐ TISZTÍTÁS
Magyarországon a 20-35 éve épített panelházak többségének szellőzése, szagelszívása a lapos tetőn elhelyezett elszívó motorhoz csatlakozó függőleges csőrendszeren alapszik, amelyhez csatlakoznak a lakások fürdőszobáiban, mellékhelyiségeiben, konyháiban elhelyezett elszívó csonkok.
E rendszer fő funkciója a lakásokban keletkező különféle szagok, illatok elszívása, eltávolítása. Ebbe a rendszerbe akaratlanul háztartási por, főzés közben keletkező zsírkorom és egyéb káros anyagok, baktériumok telepednek meg az elszennyeződött felületeken. Ezek miatt a szellőzés sajnos nem a legnagyobb hatékonysággal működik.
A központi elszívó rendszert a társasházak rendszerint elhanyagolják, így amellett, hogy a tetőn lévő szellőzőmotorok legtöbbje működésképtelen, maga a szellőzőkürtő is eldugul, átjárhatatlanná válik az évek során. A vezetékekben jelentős mennyiségű szennyeződés halmozódott fel, amely aktív felületén különböző káros vegyi anyagokat adszorbeál, táptalajként szolgál különböző biológiai anyagok számára (csírák, baktériumok).

A tisztítási technológia:
• A szellőzőmotorok típustól függő leszerelése vagy felhajtása, amellyel szabaddá tehető a tisztítandó szellőző-elszívó vezeték
• A szellőzőmotor-ház és ventilátorlapátok megtisztítása valamint a szűrőbetétek kivétele és kitakarítása
• A függőleges szellőzőcsövet speciális, száraz forgókefés módszerrel tisztítják. Az erre a célra kialakított speciális kefe biztosítja a szennyeződés eltávolítását, melyet egy nagyteljesítményű ipari porelszívó segítségével szívnak el
• A szellőzőmotorok visszaszerelése, üzembe helyezése
• A csövekből eltávolított szennyeződés elszállítása

ZSÍROS LÉGCSATORNA TISZTÍTÁS
A főzés köztudottan nemcsak gőz fejlődésével, kellemetlen, átható ételszagokkal, hanem jelentős zsírlerakódásokkal is jár. Ez a ragadós réteg főként az elszívók alsó felületein rakódik le, és elősegíti a por és egyéb káros anyagok, baktériumok megtelepedését az elszennyeződött felületeken.
A zsírlerakódás folyamatos “hízása” egyre jobban rontja az elszívóba épített szűrők teljesítményét, azaz az elszívott levegő mennyiségét. A mellett, hogy az elzsírosodó felületek kellemetlenül ragadósak, az ilyen szennyeződés fokozatosan láthatóvá is válik. Ez esztétikailag sem előnyös, higiéniailag pedig kimondottan káros.

Továbbá a elszívó csatorna nap mint napos felmelegedése és lehűlése folyamatosan vékony rétegekben rakodik le a zsír, újabb és újabb rétegeket képezve. Ami egy év alatt több száz réteget jelent. Ezért szükséges az elszívók rendszeres és alapos takarítása, ami különösen a készülék különféle szűrőegységeinél nagyon fontos.
Az egyszerűbb készülékekben papírszűrőket alkalmaznak zsírfogóként, amelyek minden tisztításkor eldobandók, és helyükre új, a régivel azonos anyagú szűrőpapírból leszabott darabokat kell visszahelyezni.
A konyhai elszívók hatásfokuk nagyban attól is függ, hogy az elszívott levegőt csővezetéken keresztül a szabadba továbbítja a készülék ventillátora, vagy csupán a helyiségben cirkuláltatva forgatja. Ettől függetlenül a használat gyakoriságától függően 3-6 hónaponként minden konyhai elszívót alapos tisztításnak kell alávetni, különben egyre gyengébben fogja teljesíteni a feladatát.

A csatornát nagyon nehéz megtisztítani a lerakódásoktól, amit esetenként erős zsíroldóval lehet megkönnyíteni. A csatornába tisztítónyíláson keresztül habosító eljárással felvitt erős tisztítószer habja hatékonyan lazítja fel a lerakódott szennyet, amit erős forró vízsugárral vagy gőzzel már könnyebb eltávolítani.
A légcsatornák falain megtapadó szennyeződések miatt, a helyiségben tartózkodóknak légzési nehézséget, fáradtságérzetet, általános rosszullétet okozhat. A légtérben kimutathatók lesznek különböző kórokozók, megbetegedéseket okozó baktériumok, allergiás betegeknél súlyosabb tünetek kialakulásához is vezethet a nem megfelelő mennyiségű minőségű levegő.
A légcsatornákban és a légtechnikai gépekre, berendezésekre lerakódott 1mm-es porréteg, a megnövekedet ellenállások miatt, akár 10%-os energiatöbbletet is eredményezhet, amely az üzemeltetés során az éves villamos energia felhasználásokat tekintve komoly költségeket jelent.

A huzatfokozó turbina jellemzői és működése:
• Rozsdamentes acélból készül, saválló, karbantartást nem igényel.
• Rendkívül hosszú élettartamú.
• A szél energiáját felhasználva a kürtőben, spirál alakban áramoltatja a levegőt a kürtő nyílása felé vákuumot és szívóhatást létrehozva, ezáltal erősebb huzat jön létre a szellőzőkürtőben.
• A termék rendelkezik CE minősítéssel, amely az egész Európai Unióra érvényes műbizonylat.

Huzatfokozó turbina

A Grox Huzatfokozó turbina megnöveli a szellőző kéményben a levegőáramlást! Hatékonyabbá teszi az energiafelhasználást. Biztonságosabbá teszi az üzemeltetést! Megakadályozza a csapadékvíz bejutását a kéménybe, védi a kémény állagát! Régi és új szellőző kéményekre is könnyen, gyorsan felszerelhetô! Egyszerû, olcsó, praktikus megoldás a szellôzés és huzat problémák megszüntetésére!

Sokan szembesültek már az elavult tetőventillátorok okozta magas villanyszámlával, vagy a szakaszosan illetve egyáltalán nem üzemelő szellőztetésnek köszönhetô kellemetlen szagokkal, penészesedéssel.

A Grox Huzatfokozó Turbina – alternatív megoldás a régi, elavult, elektromos tetőventillátorok kiváltására.

Az elavult villanymotoros tetőventillátorok hátrányai:
rendkívül magas a fogyasztásuk és a teljesítményük is sokszor elmarad az újkori állapotukhoz – az elvárthoz képest
a villany-ventillátorok üzemeltetésébôl adódó magas villanyszámlák miatt a szellôztetô-rendszert gyakran csak szakaszosan (átlag 8-10 óra), illetve egyáltalán nem üzemeltetik a társasházak, emiatt kellemetlen szagok, penészesedés tapasztalható, a rendszerben elszaporodhatnak a baktériumok, gombák, allergének
a villanymotorokat folyamatos üzemeltetéssel használva az energiafogyasztás az egekbe szökik és a legfelsôbb szinteken lakók a hangos mûködésbôl fakadóan zajszennyezésnek is ki vannak téve
magas karbantartási költségek
a társasházak külsô hôszigetelése és a korszerûbb ablakok beépítése nyomán elkerülhetetlenné válik az állandó szellôztetés megoldása, a szellôztetés korszerûsítése
A lakóközösségek abban érdekeltek, hogy a szellôzés teljesítse eredeti feladatát, biztosítsa a megfelelô légcserét (szellőzést) és ezáltal a jó közérzetet – lehetôleg minimális üzemeltetési költséggel. Ebben igyekszik megfelelô alternatív megoldást nyújtani a GROX huzatfokozó amely alkalmas a régi nagy energia­fogyasztású elszívó ventillátorok kiváltására. Alapváltozatban a szél energiáját használjuk – és ez ingyenes.

Az energiatakarékossági beruházások közül a legkisebb költséggel kivitelezhetô és a legrövidebb megtérülési idôvel kalkulálható megoldás a Grox Huzatfokzó felszerelése. Az itt történt megtakarítás újabb beruházásokra fordítható csökkentve ezzel a lakók amúgy is magas terheit.

A termék CE és ÉMI minôsítéssel rendelkezik melynek ÉME száma: A-202/2011
Épületek szellőzőkürtőihez, légtechnikai rendszereihez csatlakoztatva szellőztetésre alkalmazható!
Az ÉMI minősítés garancia a minőségre és a Magyarországi beépíthetőségre pályázatok esetében is!

Minden esetben célszerű figyelembe vennie, hogy a beépítéseknél a magyar szabványoknak és előírásoknak megfelelő minsőített és mérésekkel rendelkező terméket építse be! Pályázatok esetén pedig a minősített termékek használata kötelező!

Grox Huzatfokzó motoros kiegészítő egység

Speciális igény esetén a Grox huzatfokozók korszerû, energiatakarékos rásegítô motorral is kiegészíthetôk (egyedi – pl. ipari – légszállítási igények, sajátos helyszínek, kötelezô elôírások esetére), így tökéletes kor­szerûsítési megoldást nyújtanak a szellôzô ventillátorok kiváltására lakóépületeken, mezôgazdasági és ipari létesítményekben egyaránt.

A Grox Huzatfokozó előnyei:
folyamatosan üzemeltethetô, nem kell mûködését az energia árakra hivatkozva korlátozni
kihasználjuk a természet adta szélenergiát, így biztosítható a megfelelô, és szükséges légcsere, elenyészô üzemeltetési költséggel az egészséges életkörülmények érdekében
a közös csôrendszer egy pontján keletkezô túlnyomás akadály nélkül áramlik át rajta. Az egyes lakásokba egyedileg beépített szag-, és páraelszívó ventillátorok által kifújt használt levegô így nem áramlik vissza a feljebb lévô lakásokba
minden Grox Huzatfokozó típusra egyszerûen, akár utólag is csatlakoztatható egy alacsony energia- fogyasztású motoros kiegészítô egység. Ez a kiegészítô meghajtás a szélcsendes idôben is biztosítja az elvárt és szabványoknak megfelelô szellôzést
környezetbarát, nem szennyezi a levegôt
FÜSTKÉMÉNYEKRE AZ MSZ 845:2010 számű szabvány értelmében a huzatfokozó NEM ALKALMAZHATÓ

Huzatfokozó kiegészítő elektromos meghajtással!
Azon alkalmazási pontokra, ahol a lakók ezt elvárják, vagy a GMBSZ kötelezôen elôírja (továbbá ipari szellôztetésre) a Grox szakemberei kifejlesztettek egy energiatakarékos, vezérelt kisegítô villanymotort, mely az alap turbinához szükség esetén utólag is megrendelhetô.
Egyes speciális esetekben, amikor az épületek tájolása, vagy a tetôn lévô felépítmények miatt a széláramlás akadályozott, a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy nagymértékû kiemelések válhatnak szükségessé. Ezen problémák elkerülésére, a kiemelések helyett is sikeresen alkalmazható a Grox kisegítô motor.
A Grox turbinafej alapkiépítésben tartalmazza a csatlakozási lehetôséget, így ez nem igényel további átalakítást. Maga a rásegítô motor egyszerûen illeszthetô a turbina felszerelése után a késôbbiekben is, amennyiben a helyi adottságok ezt szükségessé tennék.

a huzatfokozó rásegítô motor a lehetô legtakarékosabb elektromos szellôztetést biztosítja a társasházak részére, rendkívül alacsony költséggel
a rásegítô motor vezérlô-elektronikája folyamatosan figyeli a szél által forgatott turbina fordulatszámát, és amint a turbina fordulatszáma a beállított minimum érték alá esik, azonnal bekapcsolja a villanymotort és az elvárt, elôre beállított minimális fordulatszámon tartja. Amint a szél erôssége megnövekszik, a villanymotor automatikusan kikapcsol és visszaáll alap (figyelô) állásba
megengedve azt az elméleti feltételezést, hogy egész hónapban a nap 24 órájában 0 a szélsebesség – tehát folyamatosan üzemel a rásegítô motor, akkor a 15 W-os motor havi 600 Ft-os költséggel üzemeltethetô
az utólag is beépíthetô motor ellenállása gyakorlatilag nulla – tekintve, hogy nem szénkefés motor -, így a szél általi forgatást nem akadályozza
a Grox huzatfokozók forgalomba kerülô sorozata már tartalmaz egy motor – elôkészítés csatlakozót, melyre a késôbbiekben három csavarral rögzíthetô egy rásegítô motor

Energia megtakarítás kalkuláció:
Az alábbi számok egyértelmûen mutatják a jelentôs költségmeg­takarítást. A villanyventillátorok üzemeltetése 162 000 Ft/év ezzel szemben a Grox huzatfokozó maximális üzemeltetési költsége 7200 Ft/év.

Villanymotoros szellôztetô-rendszerek átlagos költségei:
1 átlagos motorra, 24 órás üzemre vetítve
Napi fogyasztás: 24 h x 0.375 kWh = 9kWh x 50 Ft = 450 Ft
Havi: 30 nap x 9kWh = 270 x 50 Ft = 13.500 Ft
Éves: 12 hó x 270 KWh = 3.240 kWh x 50 Ft = 162.000 Ft

Természetesen különbözô teljesítményû motorok vannak, itt az átlagos 370 W-os lett figyelembe véve, és az energiaárat 50Ft/kWh-ra kerekítettük. Ezek elgondolkoztató számok, amit még az egyre gyakoribb tekercselési, csapágyazási (40-45.000 Ft) költségek is növelnek.

Hibrid (motoros) Grox Huzatfokozó költségei:
A kinduló ár itt is 50 Ft/kW és azt a szélsôséges esetet vettük figyelembe amikor a motor folyamatosan maximális fordulaton 24 órán keresztül üzemel.
Napi fogyasztás: 15W x 24h x 50 Ft = 0,360 kW a napi fogyasztás 20 Ft
Havi: 20 Ft x 30 nap = 600 Ft
Éves: 600 Ft x 12 hónappal = 7200 Ft

A Grox Huzatfokozó átlagos légszállítási értéke:
3 m/s –os szélsebességnél 420 – 500 m3/óra,
Motoros kiegészítéssel 350 fordulat/percnél: 650-700 m3/óra.

Garantált légszállítás a legnagyobb megtakarítással!
Vegyes tüzelés és gázfûtés esetén a huzatfokozó termékünket nem ajánljuk, mert a termék ugyan működőképes és bizonyítottan hatásos, de a MSZ 845:2010 szabványban meghatározottaknak nem felel meg.
Természetesen folynak fejlesztések, hogy a fent említett szabványak megfelelô égéstermék elvezetésére is használható huzatfokzót készítsünk.

FÜSTKÉMÉNYEKRE AZ MSZ 845:2010 számű szabvány értelmében a huzatfokozó NEM ALKALMAZHATÓ

A GROX huzatfokozó új fejlesztés a kialakítása miatt erôs szélben sem tud túlpörögni, ellentétben a régi elavult változattal amely több országban már forgalomba sem kerülhet, amely nagy szélben magas fordulatszámon túlpörög és berezonálhatja (szétrázza) a kéményt. Sajnos hazánkban elterjedôben lehet ez a változat is!

A GROX Huzatfokozó turbina koracélból készült, saválló, karbantartást és tisztítást nem igényel, zárt, túlméretezett, dupla csapágyazása miatt rendkívül hosszú élettartamú. Szellôzô kürtôk, esetén villanymotor nélkül, annak kiváltásával a szélenergiát felhasználva önmagában is alkalmazható. Használatával jelentôs költségcsökkentés érhetô el! Bármilyen célú épületre alkalmas megoldást kínál legyen akár ipari, mezôgazdasági vagy lakáscélú felhasználás.

Mûködési elve a szél energiáján alapul, a legenyhébb légmozgásra is mozgásba lendül a kitûnôen csapágyazott turbina. Ennek következtében a kéményben spirál alakban áramolni kezd a levegô a kürtô nyílás felé, vákumot és szívóhatást hozva létre – ezt a szívóhatást használjuk ki szellôkémények esetében is – ezáltal erôsebb huzat jön létre a kéménykörtôben. Gyenge huzatú szellőző kémények olcsó és megbízható megoldása! Normál esetben nem igényel takarítást és karbantartást.
A termékre 1 év garanciát nyújtunk. Különbözô méretekben kapható kör, vagy négyzet alakú kürtôkre egyaránt.Emeletes házakra Ipari csarnokokra Üzemekre és állattelepekre

A HUZATFOKOZÓ turbina villanymotor nélkül, önmagában alkalmazható! Nem fogyaszt áramot! Szélenergiával működik.

FÜSTKÉMÉNYEKRE AZ MSZ 845:2010 SZÁMÚ SZABVÁNY ÉRTELMÉBEN A HUZATFOKOZÓ NEM ALKALMAZHATŐ!

Szellőzőstrangok tisztasága:
A szellôzést komplett rendszerként kell kezelni, minden esetben fontos a szellôzôstrangok tisztasága és átjárhatóságának biztosítása. Megfelelô eredmény csak tiszta légcsatornával érhetô el!

A szellôzô rendszerek mûszaki állapota rendkívül vegyes.

Sok a 20-40 éves, régi, elhanyagolt kürtôrendszer, elkoszolódott strangokkal, ágvezetékekkel, anemosztátokkal, szétcsúszott és belapított vezetékekkel.

Az évtizedek alatt a csôrendszerben lerakódott szennyezôdések azon túl, hogy jelentôsen rontják a rendszerhatásfokát, egészségügyi kérdéseket is felvetnek, ugyanis a kártevôk tökéletes fészekévé és közlekedô útvonalává válik a csôrendszer.

Ezért megfelelô idôszakonként ajánljuk a teljes rendszer kitisztítását. Elengedhetetlen a szellôzôrendszer szakszerû, alapos tisztítása, ami az épület tetejérôl történik szárazkefés eljárással. Igény esetén a csôrendszer hidegköd permetes fertôtlenítése is elvégezhetô.

A tisztítás során feltárhatók a csôrendszer sérülései, dugulásai is. Ez rendkívül fontos, mert gyakorlati tapasztalatunk azt mutatja, hogy eddig tisztítatlan szellôzôk ~30%-a nem képes feladata ellátására, mert a kürtôrendszerben meghibásodás van (dugulás, repedés, szétcsúszás, törés), ami meggátolja a szellôztetést, vagy csökkenti annak hatásfokát. Fontos tapasztalat, hogy a tisztításkor érdemes kamerával végigpásztázni a csôrendszert, mert ilyenkor fény derül a hibákra. A tisztítás után jellemzôen eltûnnek a kellemetlen szagok és nagyságrendekkel javul a szellôztetés hatásfoka.

A szellôzôtisztáshoz kapcsolódik a lakásokba leágazó szellôzô­ vezetékek tisztítása is. A gyakorlat azt mutatja, hogy ezek a vezetékek az épületek megépítése óta nem voltak tisztítva. Elôfordul az is, hogy az elôzô lakó épp eltömte a nyílást és ezzel élünk együtt hosszú ideje. A jó hatásfok érdekében ezeket a csöveket is átjárhatóvá és tisztává kell tenni, és a régi, eltömôdött szellôzôtányérokat kicserélni. Gyakorlati mérési eredmények bizonyítják, hogy a régi, eltömôdött tányérszelepeken keresztül nincs megfelelô áramlás.

Ahol lehetôségünk volt megmérni, a mérések azt igazolták, hogy ugyan azon a lakásban lévô szellôzôjáraton a tányérszelep cseréje után a légáramlás mértéke több mint tízszeresére növekedett. Ez egyébként házilag is megoldható, de szellôzôtisztással foglalkozópartnereink természetesen ebben is segítségükre vannak.

Társasházak, panelházak: A rosszul szellôztetett helyiségek nemcsak rossz közérzetet eredményeznek, de az egészségre is káros hatással vannak. Gyakran elôfordul, hogy a magas áramköltségek miatt az elektromos szellôztetô ventilátorok szakaszosan üzemelnek, ez a megoldás a nem megfelelô szellôztetési hatásfok mellett elôsegíti a szellôzôkürtôkben a baktériumok és egyéb kórokozók megtelepedését ezzel veszélyeztetve egészségünket. A Huzatfokozó további elônye, hogy üzemeltetése folyamatos, nem kell mûködését az energia árakra hivatkozva korlátozni! Kihasználjuk a természet adta ingyen energiát így biztosíthatjuk az egészséges, természetes életkörülményeket!

Ipari létesítmények esetében: Fontos kiemelni a mûködtetési költségek csökkentését. A gazdaságos, szükség esetén folyamatos üzemidôt. Alacsony karbantartási költséget. A huzatfokozó felhasználható állattelepek, magtárak szellôztetésére, éttermek, hotelek szellôzésének biztosítására. Kialakítása, csatlakozási módja lehetôvé teszi sokrétû alkalmazását. Szükség esetén akár egyedi méretben is legyártható a kívánt méretre. Az ipar területén is kiemelten fontos az egészséges légcsere, alkalmazzuk ezt úgy, hogy közben környezetünk védelmében is teszünk lépéseket.

Tovább: http://kemenyhuzatszabalyzo.hupont.hu/2/huzatfokozo-szelloztetesre#ixzz34JXLKUUR