Royal Group Holding Kft. Royal Group Holding Kft.
menu
menu
menu
menu
menu
menu
menu
menu
menu
menu
menu
menu
menu
menu


Király Kémény

Minden jog fenntartva!Honlap készítés:
Honlap készítés


» Oldaltérkép «
    FuranFlex  
Kéménybélelési munkafolyamat
 
 
Kéménybélelés akkor FuranFlexTM!
Mi is a FuranFlexTM technológia?
 
33.jpgEgy olyan kéménybélelési technológia, amihez  -ellentétben a rozsdamentes acélcsővel- nem szükséges kibontani a kémény melletti falat és bármilyen vonalvezetésű kéménybe könnyedén beszerelhető. Teljesen gáztömör és korrózióálló. A forradalmian új kéménybélelési eljárás lényege az, hogy a bélelőanyagot (speciális , hőre keményedő műgyanta) képlékeny formában huzzák be a kéménybe.Ezután felfújják és forró levegővel kötési hőmérsékletre melegítik. A technológia lehetővé teszi, hogy a bélelés tökéletesen felvegye a kémény formáját, ugyanakkor rendkívül rövid idő alatt szerelhető.
 
 

 
 
Technikai paraméterek

A FuranFlex TM technológiával bélelt kémények hatékonyságát és kiemelkedő technikai paramétereit több éves tapasztalat, kutatás és független kutatólaboratoriumok által végzett felmérések támasztják alá. A kéménybélelések teljesen gáztömörek és képesek ellenállni a legextrémebb időjárási körülményeknek is. FuranFlex TM kéménybélés a Dansk Toxicology Center (Dánia) és az Institute für Ökologische Chemie( Németország)   mérései szerint nem bocsát ki veszélyes, rákokozó anyagokat 100-600 C között. Rövid ideig képes ellenállni még 1000 Co hőmérsékletnek is.

Az alábbiakban egy részletes technikai elemzést olvashatnak a  FuranFlexTM kéménybélésről.

 

 

Technikai problémák

A kéményben felfelé haladó füst folyamatosan hűl, hagyományos falazott kéményben méterenként kb. 15-16 °C-ot. Bármilyen anyagot égetünk, a füst jelentős mennyiségű vízgőzt tartalmaz.
Kb. 50- 70 °C között megkezdődik a víz intenzív kicsapódása. Az így keletkező folyadék savas kémhatású. A bélelés nélküli kéményeket a falán a füstgázból lecsapódó nedvesség teszi tönkre.

A veszély elkerülése érdekében, minden gáztüzelésü készülék kéményét kötelező saválló béléssel ellátni. A leggyakrabban használt technológia az, amikor a meglévő kéménybe korrózióálló csöveket helyeznek. Ebben az esetben viszont az alábbi megoldhatatlan problémákkal találjuk magunkat szemben:

Merev, vékony ( 0,6 mm ) falú saválló cső ellenáll a korróziós hatásoknak (10 éves garancia), de lehetetlen utólag behelyezni egy hosszanti, nem egyenes kéménybe anélkül, hogy a falat ne kellene kibontani az elhúzásoknál.
Flexibilis, vékony ( 0,3 mm ) falú gégecső betömködhető a kéménybe, amely elhúzásokat tartalmaz, de ennek a csőnek a korrózióálló mutatói nem elégségesek.
A behelyezett béléscső minden esetben kisebb átmérőt fog eredményezni, mint az eredeti kéményé volt. Ez keresztmetszet csökkenést, ezáltal kisebb huzatot eredményez.

Előfordul, hogy egy téglalap keresztmetszetű (pl 200x300 mm) kémény bélelése esetén szeretnénk egy ugyanolyan keresztmetszetet biztosító 275 mm átmérőjű merev csövet behelyezni. Ez lehetetlen anélkül, hogy a kéményt erre az átmérőre felfúrjuk.
Megoldás a kémény FuranFlex technológiával és anyaggal történő bélelése. 
Előnyök
 
A FuranFlexTM technológia számos előnnyel bír a hagyományos technikákkal szemben. Ezek közül a legfontosabb a kiemelt bíztonsági tényező, de ezen túl is számos olyan előnye van, ami egyértelmüvé teszi, hogy ez a bélelési technika a jövőt vetíti előre.A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat ezen előnyök közül.
 
 FuranFlex-RWV 
 

Ez az új alapanyag fafűtéses kazánok kéményeinek és szellőző vezetékek belső felületeinek tűzálló bélelésére lett kifejlesztve. Jelentős előnye a merev acél csövekkel szemben, hogy elhúzásos kémények esetén sem kell megbontani a falazatot, ha ezt a technológiát választjuk. Jobban szigetel, mint az acél, ezáltal jobb huzatot biztosít.

 Az RWV jelentése:

R - (Resist) 30 percig ellenáll 1000 °C hőmérsékletű füstgáznak

W - (Wood) Fafűtésre alkalmas 

"V" - (Ventilation) Szellőző vezetékek bélelésére alkalmazható

Engedély száma kémény esetén: EN 1443 T450 N1 D V2 G0

 

A FuranFlex RWV anyaga

Üvegszövet, mely a hagyományos FuranFlex-szel azonos.

Módosított műgyanta keverék, vöröses színű, kevésbé folyékony, lassabban keményedő.

Külső vászon: fehér színű, üvegselyem szövet, kevlár szálakkal erősítve

A FuranFlex RWV nem éghető (A2)

 

Alkamazhatóság

·         450 °C-os maximális füstgáz hőmérsékletig

·         természetes huzat elvén működő (gravitációs) kazánokhoz

·         normál működés alatt száraz üzemi körülmények között alkalmazható (nincs kondenzáció a kéményben)

·         KIZÁRÓLAG FATÜZELÉS esetén (vagy faszármazék, ami mindenféle vegyszertől mentes, kizárólag fa alapanyagból előállított termék)

·         Koromtűznek ellenálló rendszer

 

Kéménybélelés a FuranFlex RWV csővel

Hasonló, mint a hagyományos FuranFlex csővel való bélelés. A legjelentősebb különbség abból adódik, hogy a bekötőidom és az az alatti szakasz teljes egészében korrózióálló acél idomokból van felépítve. A műgyanta cső csak a bekötés felett helyezkedik el.

A kémény megfelelő előkészítése után belehelyezik a műgyanta béléscsövet a kéménybe, majd csatlakoztatják a gőzfejlesztő készüléket. Folyamatos nyomáson tartva, forró gőzzel - mérettől függően – kb. 3 órán át járatják benne a gőzt. Ha megfelelően kikeményedett a cső, akkor elzárják a készüléket, majd az alsó kalibráló csőnél, és fent a kémény kitorkollásánál elvágják. Szükség esetén beteszik a bekötő fölé a köztes csövet, majd kialakítják az alsó szakaszt acél idomokkal (Kondenz tisztító idom, összekötő cső, bekötő idom, köztes cső, kalibráló cső). Felhelyezik az esővédő sapkát, és visszajavítják a falazatot. A kéménybélelés kész.


A FuranFlex RWV karbantartása

 Tisztítása kizárólag műszálas kefével végezhető!

Évente kétszer kell szakszerű vizsgálatnak alávetni. A vizsgálatot kéményseprő szakvizsgával vagy FuranFlex diplomával rendelkező személy végezheti.

A koromtűztől óvakodni kell! Ehhez fontos a rendszeres karbantartás és a megfelelő tüzeléstechnika! Koromtűz esetén a garancia nem érvényes, annak ellenére, hogy az RWV cső nem olvad el, nem ég el, nem deformálódik!

 

 
FuranFlex-Turbó
 
A FuranFlex®-Turbo és -Eco béléscsövek behúzása a kürtőbe és azok kikeményítése a FuranFlex® technológiával mindenben megegyezik.

A FuranFlex® beépítéshez a következő elemekre van szükség:
Csúszó gyűrű: a kéményt borító fedkő magasságában kerül a FuranFlex®-turbobéléscsőre. A hőtágulásból eredő elmozdulásokból eredő súrlódást ez az elem veszi fel. – választható idom
Bekötő idom: Ez az idom biztosítja a légtömör csatlakozást a kazán füstcsövezése és a FuranFlex®-turbobélésanyag között. – kötelező idom
Toldó idom: Kitorkollás meghosszabbítására alkalmazzák – választható idom
Kuplung idom: ez az idom biztosítja a kazán füstcsőelemeinek és a bekötőidom légtömör csatlakozását. – kötelező idom
Központosító / megvezető tárcsa: a tisztító idom fölötti központosító és megvezető tárcsa támasztja alá a FuranFlex®-turbobélésanyagot, valamint biztosítja a bélésanyag megfelelő elhelyezkedését a kéményben. – választható idom
Tisztító idom: a bélésanyag ellenőrzését és tisztítását lehetővé tevő idom. – kötelező idom
Fedél: légtömör lezáró fedél a zárt égésterű kazánok alkalmazásához. – választható idom
Kupak: FuranFlex®-turbotechnológia miatt szükséges alkatrész, amely légtömören lezárja a béléscső alját – Tisztító idom részét képezi
Szifon: Kondenzátum elvezetésére szolgál. Kialakításával zárt égésterű készülékhez is alkalmazható. U-csöves kondenzelvezető rendszere biztosítja a nyomásállóságot. – Tisztító idom részét képezi

A FuranFlex®-Turbo telepítésekor a legfontosabb a béléscső tömörségének megtartása.
Ennek figyelembe vételével a következőket kell betartani.

  • A bekötőnyílásnál a FuranFlex®-turbo koronafúróval kerüljön kivágásra
  • A kivágást követően a FuranFlex®-turbo és a rozsdamentes bekötő idom találkozási pontjait szilikongumival ki kell kenni.
  • A tisztító / kondenz idom felerősítésénél szilikongumi alkalmazása javasolt 
FuranFlex®-turbo csövek tárolása
A FuranFlex®-turbo csöveket +4 °C  és +20 °C közötti hőmérsékleten célszerű tárolni.
Gondoskodni kell arról, hogy a FuranFlex®-turbo csövek tárolás teljes ideje alatt fóliába
legyen csomagolva.
  •  Felhasználhatóság    4-12 °C: 4 hónap
  •  Felhasználhatóság  12-16 °C: 2 hónap
  •  Felhasználhatóság  16-20 °C: 1 hónap
  •  Felhasználhatóság  20-28 °C: 2 hét

A FuranFlex®-turbo csövek beépítés előtt - mielőtt kihajtanák a megfelelő hosszúságot - fel
kell melegíteni szobahőmérsékletre (20 °C)
Javaslat: a beépítés előtti napon szobahőmérsékletű helyre kell tenni.

A FuranFlex®-turbo csöveket a behúzás elött legalább 15 °C-ra fel kell melegíteni.
A FuranFlex®-turbo csöveket nem szabad a földön húzni, vonni, hegyes tárgyaktól távol kell tartani.
A FuranFlex®-turbo csöveket felhasználáskor fel kell jegyezni a gyártási számot.

Biztonsági előírások
A Multikamin FuranFlex® tecnológia alkalmazásakor 100-110 °C-os gőz fejlődik a
gőzfejlesztőben, amely felhevíti a FuranFlex® tecnológia alkatrészeit.

A bekötőidomok helyének kialakításakor nagyteljesítményű szerszámok (fúró, sarokcsiszoló, stb.)
kerülnek alkalmazásra.

A balesetek elkerülése miatt a gőzfejlesztők közelében és az adapterfejeknél a teljes kivitelezés időtrtama alatt megfelelő védőszemüveg, kesztyű és egyéb szükséges Védőruházat viselése kötelező.