Kéménybélelés akkor FuranFlex!

FURANFLEX

Mi is a FuranFlexTM technológia?

Kéménybélelés akkor FuranFlexTM!

Egy olyan kéménybélelési technológia, amihez -ellentétben a rozsdamentes acélcsővel- nem szükséges kibontani a kémény melletti falat és bármilyen vonalvezetésű kéménybe könnyedén beszerelhető. Teljesen gáztömör és korrózióálló. A forradalmian új kéménybélelési eljárás lényege az, hogy a bélelőanyagot (speciális , hőre keményedő műgyanta) képlékeny formában huzzák be a kéménybe.Ezután felfújják és forró levegővel kötési hőmérsékletre melegítik. A technológia lehetővé teszi, hogy a bélelés tökéletesen felvegye a kémény formáját, ugyanakkor rendkívül rövid idő alatt szerelhető.

TOVÁBB

Technikai paraméterek

A FuranFlex TM technológiával bélelt kémények hatékonyságát és kiemelkedő technikai paramétereit több éves tapasztalat, kutatás és független kutatólaboratoriumok által végzett felmérések támasztják alá. A kéménybélelések teljesen gáztömörek és képesek ellenállni a legextrémebb időjárási körülményeknek is. FuranFlex TM kéménybélés a Dansk Toxicology Center (Dánia) és az Institute für Ökologische Chemie( Németország) mérései szerint nem bocsát ki veszélyes, rákokozó anyagokat 100-600 C között. Rövid ideig képes ellenállni még 1000 Co hőmérsékletnek is.

Az alábbiakban egy részletes technikai elemzést olvashatnak a FuranFlexTM kéménybélésről.

TECHNIKAI PARAMÉTEREK

Technikai problémák

A kéményben felfelé haladó füst folyamatosan hűl, hagyományos falazott kéményben méterenként kb. 15-16 °C-ot. Bármilyen anyagot égetünk, a füst jelentős mennyiségű vízgőzt tartalmaz.
Kb. 50- 70 °C között megkezdődik a víz intenzív kicsapódása. Az így keletkező folyadék savas kémhatású. A bélelés nélküli kéményeket a falán a füstgázból lecsapódó nedvesség teszi tönkre.A veszély elkerülése érdekében, minden gáztüzelésü készülék kéményét kötelező saválló béléssel ellátni. A leggyakrabban használt technológia az, amikor a meglévő kéménybe korrózióálló csöveket helyeznek. Ebben az esetben viszont az alábbi megoldhatatlan problémákkal találjuk magunkat szemben:
Merev, vékony ( 0,6 mm ) falú saválló cső ellenáll a korróziós hatásoknak (10 éves garancia), de lehetetlen utólag behelyezni egy hosszanti, nem egyenes kéménybe anélkül, hogy a falat ne kellene kibontani az elhúzásoknál.
Flexibilis, vékony ( 0,3 mm ) falú gégecső betömködhető a kéménybe, amely elhúzásokat tartalmaz, de ennek a csőnek a korrózióálló mutatói nem elégségesek.
A behelyezett béléscső minden esetben kisebb átmérőt fog eredményezni, mint az eredeti kéményé volt. Ez keresztmetszet csökkenést, ezáltal kisebb huzatot eredményez.Előfordul, hogy egy téglalap keresztmetszetű (pl 200×300 mm) kémény bélelése esetén szeretnénk egy ugyanolyan keresztmetszetet biztosító 275 mm átmérőjű merev csövet behelyezni. Ez lehetetlen anélkül, hogy a kéményt erre az átmérőre felfúrjuk.
Megoldás a kémény FuranFlex technológiával és anyaggal történő bélelése.

TECHNIKAI PROBLÉMÁK

Előnyök

A FuranFlexTM technológia számos előnnyel bír a hagyományos technikákkal szemben. Ezek közül a legfontosabb a kiemelt bíztonsági tényező, de ezen túl is számos olyan előnye van, ami egyértelmüvé teszi, hogy ez a bélelési technika a jövőt vetíti előre.A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat ezen előnyök közül.

ELŐNYÖK

FuranFlex-RWV

Ez az új alapanyag fafűtéses kazánok kéményeinek és szellőző vezetékek belső felületeinek tűzálló bélelésére lett kifejlesztve. Jelentős előnye a merev acél csövekkel szemben, hogy elhúzásos kémények esetén sem kell megbontani a falazatot, ha ezt a technológiát választjuk. Jobban szigetel, mint az acél, ezáltal jobb huzatot biztosít.

Az RWV jelentése:

R – (Resist) 30 percig ellenáll 1000 °C hőmérsékletű füstgáznak
W – (Wood) Fafűtésre alkalmas
“V” – (Ventilation) Szellőző vezetékek bélelésére alkalmazható
Engedély száma kémény esetén: EN 1443 T450 N1 D V2 G0

A FuranFlex RWV anyaga

Üvegszövet, mely a hagyományos FuranFlex-szel azonos.

Módosított műgyanta keverék, vöröses színű, kevésbé folyékony, lassabban keményedő.

Külső vászon: fehér színű, üvegselyem szövet, kevlár szálakkal erősítve

A FuranFlex RWV nem éghető (A2)

Alkamazhatóság

· 450 °C-os maximális füstgáz hőmérsékletig
· természetes huzat elvén működő (gravitációs) kazánokhoz
· normál működés alatt száraz üzemi körülmények között alkalmazható (nincs kondenzáció a kéményben)
· KIZÁRÓLAG FATÜZELÉS esetén (vagy faszármazék, ami mindenféle vegyszertől mentes, kizárólag fa alapanyagból előállított termék)
· Koromtűznek ellenálló rendszer

Kéménybélelés a FuranFlex RWV csővel

Hasonló, mint a hagyományos FuranFlex csővel való bélelés. A legjelentősebb különbség abból adódik, hogy a bekötőidom és az az alatti szakasz teljes egészében korrózióálló acél idomokból van felépítve. A műgyanta cső csak a bekötés felett helyezkedik el.

A kémény megfelelő előkészítése után belehelyezik a műgyanta béléscsövet a kéménybe, majd csatlakoztatják a gőzfejlesztő készüléket. Folyamatos nyomáson tartva, forró gőzzel – mérettől függően – kb. 3 órán át járatják benne a gőzt. Ha megfelelően kikeményedett a cső, akkor elzárják a készüléket, majd az alsó kalibráló csőnél, és fent a kémény kitorkollásánál elvágják. Szükség esetén beteszik a bekötő fölé a köztes csövet, majd kialakítják az alsó szakaszt acél idomokkal (Kondenz tisztító idom, összekötő cső, bekötő idom, köztes cső, kalibráló cső). Felhelyezik az esővédő sapkát, és visszajavítják a falazatot. A kéménybélelés kész.

A FuranFlex RWV karbantartása

Tisztítása kizárólag műszálas kefével végezhető!

Évente kétszer kell szakszerű vizsgálatnak alávetni. A vizsgálatot kéményseprő szakvizsgával vagy FuranFlex diplomával rendelkező személy végezheti.

A koromtűztől óvakodni kell! Ehhez fontos a rendszeres karbantartás és a megfelelő tüzeléstechnika! Koromtűz esetén a garancia nem érvényes, annak ellenére, hogy az RWV cső nem olvad el, nem ég el, nem deformálódik!

FuranFlex-Turbó

A FuranFlex®-Turbo és -Eco béléscsövek behúzása a kürtőbe és azok kikeményítése a FuranFlex® technológiával mindenben megegyezik.
A FuranFlex® beépítéshez a következő elemekre van szükség:
Csúszó gyűrű: a kéményt borító fedkő magasságában kerül a FuranFlex®-turbobéléscsőre. A hőtágulásból eredő elmozdulásokból eredő súrlódást ez az elem veszi fel. – választható idom
Bekötő idom: Ez az idom biztosítja a légtömör csatlakozást a kazán füstcsövezése és a FuranFlex®-turbobélésanyag között. – kötelező idom
Toldó idom: Kitorkollás meghosszabbítására alkalmazzák – választható idom
Kuplung idom: ez az idom biztosítja a kazán füstcsőelemeinek és a bekötőidom légtömör csatlakozását. – kötelező idom
Központosító / megvezető tárcsa: a tisztító idom fölötti központosító és megvezető tárcsa támasztja alá a FuranFlex®-turbobélésanyagot, valamint biztosítja a bélésanyag megfelelő elhelyezkedését a kéményben. – választható idom
Tisztító idom: a bélésanyag ellenőrzését és tisztítását lehetővé tevő idom. – kötelező idom
Fedél: légtömör lezáró fedél a zárt égésterű kazánok alkalmazásához. – választható idom
Kupak: FuranFlex®-turbotechnológia miatt szükséges alkatrész, amely légtömören lezárja a béléscső alját – Tisztító idom részét képezi
Szifon: Kondenzátum elvezetésére szolgál. Kialakításával zárt égésterű készülékhez is alkalmazható. U-csöves kondenzelvezető rendszere biztosítja a nyomásállóságot. – Tisztító idom részét képeziA FuranFlex®-Turbo telepítésekor a legfontosabb a béléscső tömörségének megtartása.
Ennek figyelembe vételével a következőket kell betartani.A bekötőnyílásnál a FuranFlex®-turbo koronafúróval kerüljön kivágásra
A kivágást követően a FuranFlex®-turbo és a rozsdamentes bekötő idom találkozási pontjait szilikongumival ki kell kenni.
A tisztító / kondenz idom felerősítésénél szilikongumi alkalmazása javasolt
FuranFlex®-turbo csövek tárolása
A FuranFlex®-turbo csöveket +4 °C és +20 °C közötti hőmérsékleten célszerű tárolni.
Gondoskodni kell arról, hogy a FuranFlex®-turbo csövek tárolás teljes ideje alatt fóliába
legyen csomagolva.
Felhasználhatóság 4-12 °C: 4 hónap
Felhasználhatóság 12-16 °C: 2 hónap
Felhasználhatóság 16-20 °C: 1 hónap
Felhasználhatóság 20-28 °C: 2 hét
A FuranFlex®-turbo csövek beépítés előtt – mielőtt kihajtanák a megfelelő hosszúságot – fel
kell melegíteni szobahőmérsékletre (20 °C)
Javaslat: a beépítés előtti napon szobahőmérsékletű helyre kell tenni.
A FuranFlex®-turbo csöveket a behúzás elött legalább 15 °C-ra fel kell melegíteni.
A FuranFlex®-turbo csöveket nem szabad a földön húzni, vonni, hegyes tárgyaktól távol kell tartani.
A FuranFlex®-turbo csöveket felhasználáskor fel kell jegyezni a gyártási számot.

Biztonsági előírások
A Multikamin FuranFlex® tecnológia alkalmazásakor 100-110 °C-os gőz fejlődik a
gőzfejlesztőben, amely felhevíti a FuranFlex® tecnológia alkatrészeit.
A bekötőidomok helyének kialakításakor nagyteljesítményű szerszámok (fúró, sarokcsiszoló, stb.)
kerülnek alkalmazásra.

A balesetek elkerülése miatt a gőzfejlesztők közelében és az adapterfejeknél a teljes kivitelezés időtrtama alatt megfelelő védőszemüveg, kesztyű és egyéb szükséges Védőruházat viselése kötelező.